Amstelveense slechthorenden willen weer meedoen.

“Ze praten soms zo zacht, ik mis zoveel details.”
Je bent erbij — maar toch voel je je er niet helemaal bij.

“Het voelt alsof ik steeds harder moet luisteren dan ik kan.”
Je probeert mee te doen — maar het kost zoveel energie.

“Ik lach mee, maar mis vaak de grap.”
Je bent onder de mensen — maar toch sta je soms alleen.

“Ik zeg maar gewoon ‘ja’, terwijl ik het eigenlijk niet versta.”
Je doet mee — maar toch voel je je buitengesloten.

“Ik voel me soms dom, maar het ligt niet aan mij — ik hoor het gewoon niet goed.”
Je probeert te volgen — maar het gesprek loopt je voorbij.

Waarom hart voor gehoor?

Hart voor Gehoor is een community (platform) in ontwikkeling, (speciaal gemaakt) door en voor Amstelveners, jong en oud met gehoorproblemen. We bouwen samen aan een gezellige, toegankelijke plek waar je gemakkelijk ervaringen kunt delen, nieuwe mensen kunt ontmoeten en van elkaar kunt leren. Of je nu nét begint met het ontdekken van je gehoorverlies, of wanneer je er al jaren mee worstelt. Je bent welkom

Wie zijn wij?

Wat wil Hart voor Gehoor bereiken? Wij bouwen aan een community voor iedereen met gehoorverlies in Amstelveen. In 2025 organiseren we bijeenkomsten zoals de Luisterlunch en Hoor-Tea, en werken we samen aan meer kennis, bewustwording en goede voorzieningen. Zo zorgen we dat iedereen weer kan meedoen aan het dagelijks leven – van sporten tot feestjes, uit eten of naar het theater. Door samen te werken doorbreken we het taboe op slechthorendheid. Laten we samen het verschil maken!

Wat doen we?

Waarom is Hart voor Gehoor ontstaan? In Amstelveen was al langer tijd duidelijk: er is behoefte aan betere ondersteuning voor mensen met gehoorverlies. Veel mensen ervaren obstakels, maar goede oplossingen en voorzieningen ontbreken nog. Daarom hebben wij de handen ineen geslagen. Samen met de gemeente Amstelveen en ervaringsdeskundigen zetten we ons in voor meer bewustwording, betere voorzieningen en meer kennis. verbinding. In dit overzicht vertellen we je meer over de plannen en doelen van Hart voor Gehoor. Ook krijg je inzicht in hoe groot het probleem is en welke impact gehoorverlies heeft in Amstelveen.
Onderliggende nota

Hoe groot is het probleem eigenlijk?

Hoeveel mensen in Amstelveen hebben gehoorverlies?

Wist je dat ongeveer 15% van de Amstelveners gehoorverlies heeft? Bij de helft daarvan is het matig tot ernstig. Dat zijn zo’n 7.000 mensen in onze gemeente.

 

En het gaat niet alleen om ouderen. Ook jongeren hebben steeds vaker last van gehoorproblemen. Dat kan zorgen voor onzekerheid, stress op school of werk, en het gevoel dat je er niet bij hoort.

 

De impact is groter dan je misschien denkt.
📌 Eenzaamheid, mentale klachten en terugtrekgedrag komen veel voor — vooral onder jongeren.
📌 Op de werkvloer zien we dat mensen met gehoorverlies minder vaak een baan hebben. Eén op de vijf is zelfs arbeidsongeschikt, vergeleken met slechts 4% bij mensen zonder gehoorproblemen.
📌 En er zijn ook lichamelijke gevolgen: evenwichtsproblemen, meer kans op vallen, en zelfs een verhoogd risico op dementie. Gelukkig kan behandeling dit risico mogelijk met 10% verlagen.

Veel wijkcentra en het Raadhuis ontbreken nog aan gehoorondersteuning, waardoor mensen met gehoorverlies vaak buitenspel staan bij bijeenkomsten of activiteiten.